lyckosmide

Senaste inläggen

Av Lyckans Smed - 11 november 2009 11:24

  

Att beskära sina fruktträd har en hel historia bakom sig, och görs egentligen bara för att förbättra det som annars naturen tar hand om själv. Man måste egenligen inte alls beskära sina träd, det är helt efter tycke och smak.


-Redan på 1600-talet började man att beskära sina träd, men gjorde det då så att kronorna blev kubiska. Detta gjorde man för att visa att man hade makt, även över naturen.

-Senare när vanligt folk började att odla äpplen för att förstärka hushållet, beskar man gamla grenar för att få mera frukt på trädet. Man lät träden bli stora och höga och klättrade på stegar för att nå frukten.

- När tiden senare började bli alltmer dyrbar började man att beskära träden så att man kunde nå frukten från marken och på så vis göra plockandet mer effektivt.

- Idag odlas frukten på spalje i rader där traktorer kan komma fram mellan raderna för sprutning och transport av frukten.


Som vanlig dödlig beskär jag mina träd måttligt och som känns bra för mig. Det "normalaste" är ändå att man tar bort alla vattenskott och grenar som sticker rakt upp, och även grenar som växer inåt mot kronan.

Just äppelträd kan man beskära varje år och när som helst under året, men helst på höst elle vår. Andra träd som päron och körsbär mår bäst av att beskäras mer sällan och ordentligt.


(gå in på odla.nu för mer info)


Lycka till!

ANNONS
Av Lyckans Smed - 11 november 2009 09:59

  

 

Att våga är att förlora fotfästet en stund.

Att inte våga är att förlora sig själv.


Till en speciell nyfunnen vän där ute i mörkret...

ANNONS
Av Lyckans Smed - 10 november 2009 20:12

Idag har jag gjort flera nya smidessaker. Fantasin flöda och jag kom på helt nya balla grejer, ska ta kort och lägga ut i morgon. Lite småfinish kvar...

Annars har det varit en bra dag, med många glada överraskningar. Den största var oväntat besök av ett par vänner som jag inte täffat på länge. Fick då även veta att de ska få en liten knodd till - i maj! GRATTIS!!!

Av Lyckans Smed - 10 november 2009 14:48

Har aldrig varit med om liknande.. Det prasslar och springs i väggarna i hela huset! Det är tredje vintern vi bor i det här huset och såhär har det aldrig varit. Vi har redan tagit tre stycken möss i fällorna, men det verkar inte hjälpa. Jag blir galen... Väcktes i natt av att dem höll på i sovrummet vid elementet på någe vis så det lät riktigt högt. Lätt och somna om sen då. Heter man Stina så ligger man på helspänn och lyssnar och tänker sig senarion som innefattar sängen, mus, jag = skrik!!!

Haha.. Nej vi måste ta tag i det här ordentligt nu, dem förstör ju så mycket också! Har hört att det finns som dosor man kan sätta i vägguttaget som ger ifrån sig ett ultraljud som mössen inte gillar och drar sin kos.

Dags att flytta era små rackare...

Av Lyckans Smed - 10 november 2009 11:33

 

Tänk vad ett litet barns ärliga ord kan påverka. På väg till treårskontrollen idag lyssnade vi på hög volym i bilen på Agnes favouritlåt "On and On", med Agnes, så klart! Så plötsligt säger hon:

- Mamma, du ser glad ut!

Tänka sig, jag sitter fortfarande och ler av hannes ord. Tack gumman!


Sen blev det så klart inte sämre av hur duktig hon var hos doktorn. Massor av kort lades upp på bordet på en boll, äpple, kopp, penna mm. Sedan skulle doktorn fråga vad det var för saker, vilket Agnes redan hade berättat. Sedan undrade doktorn vilken man kunde rita med och då berättade Agnes att det var ju pennan, och så fortsatte hon och berätta vad man kunde göra med de andra sakerna, som då skulle ha blivit doktorn nästa fråga. För att komma ett steg före frågade doktorn om Agnes kunde ge henne kortet på bollen och äpplet. I stället då för att ge doktorn ett kort i taget så lade hon ihop dem i en hög först och gav sedan båda på en gång. Både jag och doktorn reagerade på hur Agnes gjorde och jag fick höra hur smart och försekommen hon är...

Känns inte helt fel med tanke på att jag för ett par dagar sedan ville säga upp mig som förälder när Agnes höll på med sina värsta treårstrots ;-)

Så är det att vara förälder, det går upp och det går ner, och tack och lov för det!

Av Lyckans Smed - 9 november 2009 21:54

Imorrn ska jag med dottern på treårskontroll. Spännande att se hur hon reagerar, var ju ett tag sedan man kolla vikt och så. I början rände man ju varje vecka och kolla hur hon växte...

Sen blir det dagmamma för Agnes och jag ska ut i smedjan och banka in lite lycka i nåt kul, nån fin ljusstake kanske.

Sov gott!

Av Lyckans Smed - 9 november 2009 19:29

Har haft en del migränanfall sedan jag var sex år gammal. Fick åka hem kräkandes från skolan ett antal gånger. Sån tur är har jag världens bästa naprapat och har för det mesta lyckats hålla migränen under kontroll och slippa de värsta anfallen. Förra veckan druttade jag ikull på någe konstigt vis och jag hörde hur det bara knakade till i ryggen. Brukar oftast tänka positivt när detta inträffar typ "nu blev det riktigt bra i ryggen, nu hoppade det rätt".  ;-)

Hann inte ens tänka detta förrän jag kände hur fel det blivit. Följande fem dagar har jag vaknat med sprängande huvudvärk som inte försvinner med tabletter, som jag hatar att behöva ta.


Det jag vill ha sagt med det här inlägget är att tacka en underbar människa som alltid ställer upp..

När jag idag ringde till min naprapat så fick jag direkt ta en återbudstid och komma samma dag, annars brukar det ju ta ett par veckor att få tid! Åkte dit och undrade hur jag ens skulle kunna ta mig dit och ligga där utan att kräkas?


naprapaten  -Oj, du ser inte så pigg ut, hur är det?

jag - Inge bra alls, vet inte om jag ska gråta eller kräkas?

naprapaten - Helst det första tack!


Det knakade ordentligt och HELT OTROIGT åkte jag hem utan värk. Nu mår jag bättre än på hela förra veckan. Bäst att hålla sig lite lugn nu så det inte hoppar fel igen.

Alla med migrän...  hitta en bra naprapat och fixa problemet i stället för att äta starka tabletter som bara går på symtomen och ger biverkningar.

Lycka till alla...

Av Lyckans Smed - 9 november 2009 16:58

  

Det är mörkt när vi går till jobbet/skolan och lika mörkt när vi kommer hem. Jag tillhör dem över femtio procenten av svenskarna som blir hängig och trött av ljusbristen. Nästan att mann redan på sommaren har ångest över att vintern kommer, sjukt ja visst!

Men vintern kommer oavsett och det bästa vi kan göra är att förbereda oss ordentligt och se till att ta hand om oss själva. Här kommer lite tips som alla fall gör det lite lättare för mig...

-Det absolut viktigaste tycker jag är att omge sig med ljus. Ha mycket myslampor på och tänd ljus, i massor. Det hjälper!!!

- Punktbelys en fondvägg, soffgruppen, skrivbordet eller hyllor. Skapa stämning också genom att använda dimmer på din belysning,

-Sola solarium! Ja det trodde ni inte va, men faktiskt så är det nyttigt på vintern att sola nån gång ibland. Forskare har till och med kommit fram till att det är mer nyttigt än skadligt. Men då alltså I MÅTTLIG MÄNGD (till alla skrynkliga, söndersolade chokladbjörnar).

- Omge dig med ljusa färger! Jag kör på bara vitt, vitt och vitt. Fungerar super, sen är det så lätt att ändra i rummen genom att bara ändra färg på tex kuddar, gardiner, mattor och andra inredningsprylar.

Gå in på inredningssidan för mer inspiration!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Reklam

Följ bloggen

Följ lyckosmide med Blogkeen
Följ lyckosmide med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se